اطلاعات کامل درمورد سنگ مرمریت خوی
سنگ مرمریت خوی به دلیل زیبایی ، مقاومت بالا و صیقل پذیری عالی و تخلخل پایین در سنگ کف ساختمان و پله ها و اطاق خوابها و سرویس های بهداشتی ، آشپزخانه ، سالنهای پذیرایی و دیواره ها وکف پارکینگ کاربرد دارد.
به دلیل سختی بیشتر و تخلخل کمتر در مقایسه با دیگر سنگهای ساختمانی مرمریت و چسبندگی کم با ملات سیمان ، استفاده از سنگ مرمریت خوی ( و به طور کلی انواع مرمریت ) در ارتفاع پیشنهاد نمی گردد .
درجه بندی سنگ مرمریت خوی
سنگ مرمریت خوی آباده جزء سنگهای ساختمانی با قیمت متوسط محسوب می گردد .
قیمت فروش سنگ مرمریت خوی براساس کیفیت و رنگ آن مشخص می شود .
بهترین کیفیت سنگ مرمریت خوی دارای درجه سوپر میباشد و پس از آن به ترتیب ممتاز و درجه یک و درجه دو می باشند .
انواع سنگ مرمریت خوی
مرمریت خوی کرم ، مرمریت خوی نسکافه ای ، مرمریت خوی جواهر، مرمریت خوی طلایی، مرمریت خوی سوپر صادراتی ، مرمریت خوی فسیلی ، مرمریت خوی کرم رویال ، مرمریت خوی آبی کاربنی
معادن سنگ مرمریت خوی
با توجه به ذخایر غنی آذربایجان در خصوص سنگهای تزیینی به خصوص سنگهای مرمریت اشاره ای کوچک به معادن مرمریت استان آذربایجان مینماییم .
معدن مرمریت قره کهریز خوی در 33 کیلومتری شمال خوی در آذربایجان غربی میباشد.
معدن مرمریت رویال خوی در روستای قره ضائالدین در شهرستان خوی واقع شده است
کارخانه های سنگبری مرمریت خوی
سنگ مرمریت خوی در کارخانه های سنگبری شهرک صنعتی شمس آباد واقع در استان تهران در کیلومتر جاده تهران _قم ، شهرک صنعتی محمود آباد (توسط مجتمع کارخانجات اتفاق 1 و اتفاق برتر ، برادران روح الهی، مورچه خورت و رضوانشهر و شهرک صنعتی نجف آباد و شهرک صنعتی میمه (توسط آقای حسینی )از توابع استان اصفهان برش و ساب خورده و جهت عرضه و فروش به بازارهای سنگ شهرهای مختلف ایران ارسال می گردد .
بیشترین تولید و سفارش برش سنگ مرمریت خوی در اندازه های ۴۰ طولی ، 40*40 ، به ویژه اندازه 60*60 و جدیدا به خاطر استحکام این سنگ و در خواست سازندگان ابنیه لوکس و بناهای مدرن در ابعاد 80*80 نیز بریده و عرضه میگردد که غالبا در ضخامت های 1.7تا 2 سانت می باشد.
شایان ذکر می باشد سنگ ساختمانی مرمریت سوپر خوی در بسیاری از هتل ها و تالارها و مراکز تجاری به عنوان سنگ پله ورودی لابی و سالن هم مورد استفاده قرار می گیرید که این امر به لیل نوع تخلخل و ساب پذیری این نوع سنگ بسیار توصیه می شود
ساخت و ساز مسکن
همواره طولانی ترین و پیچیده ترین طرح تحقیقاتی بشر بوده است.
انسان برای تدارک مکانی امن و آرام برای زندگی همیشه از شیوه ها و مواد گوناگونی بهره گرفته است تا بر عوامل جوی فائق آید.
در ایران با توجه به اقلیم های آب و هوایی و وفور منابع نفتی از چند دهه قبل قیرگونی سیستم متداول عایقکاری رطوبتی بوده است.
پیشرفت فناوری روز دنیا باعث شد عایق های پیش ساخته بر پایه قیر به دلیل صرفه اقتصادی بالاتر و عمر مفید بیشتر جایگزین مناسب و ارزان قیمت روشهای متداول قبل شود
ایزوگام به دلیل عدم پوسیدگی ، وزن بسیار سبک ، ترمیم آسان و مقاومت در برابر عواملی چون آب ، رطوبت ، گرما ، سرما و اشعه ماوراء بنفش خورشید بسیار کاربردی و موثر است
لیفتراک ماشینی مدرن است که در اشکال مختلف و برای بالابری، جابجایی و انبار کردن انواع مختلفی از بار استفاده می شوند.
نوع عمل در لیفتراک براساس قاعده دو وزنه بالانس شده روی یک محور است که کاملا روبه روی یکدیگر و در جهت مخالف قرار دارند و در حقیقت، همان اصل حاکم بر عمل الاکلنگ در لیفتراک صادق است.
یعنی با داشتن یک نقطه تکیه گاه که در لیفتراک همان چرخ های جلویی اند، بار قرار داده شده روی شاخک ها توسط وزن لیفتراک بالانس می شوند و بدین ترتیب بار پس از برقراری تعادل به کمک نیروی متحرکه موتور لیفتراک جابه جا می شود.
اگر لیفتراک دستی کاملا در وضعیت مناسب قرار گیرند، دستگاه تعادل داشته و از پایداری بالایی برخوردار است اما اگر به هر دلیلی پایداری از بین برود هر لحظه احتمال واژگونی آن وجود دارد.
اکثر کارخانجاتی که لیفتراک ها را تولید می کنند تلاش کرده اند تا بر پایداری آن ها افزوده تا سطح ایمنی بالاتر رود.
یک لیفتراک معمولی از اجزای لیفتراک زیر تشکیل شده است:
اجزای لیفتراک
فروش لیفتراک
اجزای تشکیل دهنده لیفتراک
بدنه لیفتراک: این قسمت اساس دستگاه است که از دکل، محور، چرخ، وزنه ی تعادل، حفاظ بالایی و منبع انرژی تشکیل شده است.
این قسمت ممکن است دارای مخزن سوخت و مایع هیدرولیک که در هنگام مونتاژ دستگاه به آنها اضافه می شود.
وزنه ی تعادل: این بخش وزنه ای(حجم) است که در پشت قاب لیفتراک قرار گرفته است. هدف از قرار دادن این وسیله، به تعادل درآوردن لیفتراک در هنگام بالا بردن اجسام است.
در لیفتراک های برقی باتری های سربی اسیدی به عنوان وزنه ی تعادل نیز انجام وظیفه می کنند.
اتاقک: قسمتی است که شامل یک صندلی برای اپراتور لیفتراک می باشد که شامل: پدالهای کنترل، فرمان، اهرم و داشبورد است که امکان خوانش را برای اپراتور فراهم می آورد.
حفاظ بالایی: یک سقف فلزی است که توسط میله هایی در هر زاویه حمایت می شود و برای محافظت از اپراتور در مقابل افتادن چیزی تعبیه شده است.
در برخی لیفتراک ها حفاظ بالایی (گارد) در هنگام مونتاژ لیفتراک تعبیه می شود.
منبع انرژی: این قسمت ممکن است یک موتور احتراق داخلی باشد که توسط گاز LP ، CNG، سوخت گازوئیلی یا دیزلی کار می کند.
انرژی موتورهای لیفتراک توسط باتری و یا سوخت سلولی حمایت می شوند. موتور الکتریکی در لیفتراک های نوع DC و AC استفاده می شود.
سیلندرهایی برای خم کردن : سیلندر هیدرولیکی در بدنه و دکل لیفتراک نصب شده اند. سیلندرهایی برای خم کردن در قسمت دکل های جلویی و عقبی برای کمک به موتور در حین بالا بردن اجسام نصب شده است.
دکل: یک قطعه ی عمودی است که وظیفه ی بالا و پائین آوردن اجسام را انجام می دهند که از یک ریل به هم پیوسته تشکیل شده است که پایداری جانبی را فراهم می کند. این ریلهای به هم پیوسته ممکن است دارای رولر و یا بوشینگ باشند.
دکل به صورت هیدرولیکی کار می کند و مستقیما توسط یک یا چند سیلندر هیدرولیک حرکت می کند. این قطعه ممکن است به بدنه ی اصلی و یا محور جلو نصب شده باشد.
انواع مختلف کانتینرهای دکل به لیفتراک اجازه می دهد بدون افزایش وزن کمی بالا رود. این برای زمانی که بخواهیم پالت هایی را جابه جا کنیم مفید است.
گارد: این قسمت یک بخش ضمیمه شده برای شاخک ها می باشد و یا ضمیمه ی فایلهای دیگر می باشد. این بر روی لیفتراک نصب شده است و و ریلهای دکلها را به وسیله ی زنجیرها و یا اتصال مستقیم به سیلندرهای هیدرولیک حرکت می دهد.
مانند دکلها گارد نیز ممکن است دارای رولر و یا بوشینگ برای حرکت به سمت دکل ریلهای به هم پیوسته باشد.
الحاقی: این قسمت دارای مکانیزمی است که به گارد وصل شده است و به طور موقت و یا دائم برای حفظ تعادل بار مناسب می باشد.
برخی از این الحاقی ها در جک پالت شامل سایدشفت، فایل پیوست اسلیپ شیفت ، گیره های حمل مقوا، گیره های چند منظوره، روتاتورها و … می باشد.
چرخ: برای فضاهای بسته مانند انبار از تایر سولید و برای فضاهای باز از تایر پنوماتیک استفاده می شود
سقف کاذب یکپارچه کناف ساختارهای سبکی هستند که به واسطه تولید صنعتی، دارای مشخصات فنی استاندارد بوده و جایگزین بسیار مناسبی برای سقف های کاذب غیر استاندارد ساخته شده با رابیتس و گچ می باشند. این ساختار شامل زیرسازی سبک فولادی معلق ساخته شده با مقاطع L، U و C بوده که صفحات روکش دار گچی در یک یا دو لایه، به وسیله پیچ مخصوص بر روی آن ها نصب می شوند. درزهای میان این صفحات به وسیله نوار و بتونه مخصوص درزگیری شده و بدین ترتیب سطحی یکپارچه و بدون درز حاصل می شود. سطح بدست آمده قابلیت اجرای رنگ و پوشش های دیگر را خواهد داشت. فضای خالی پشت سقف کاذب، امکان استفاده از انواع عایق حرارتی و صوتی را فراهم نموده و عبور و دسترسی به تأسیسات الکتریکی و مکانیکی را میسر می سازد
سقف های کاذب مشبک کناف
سقف های کاذب مشبک کناف، از شبکه سازه های سپری (یا T شکل) و تایل گچی تشکیل می شوند. شبکة مذکور به وسیلة آویزهای قابل تنظیم به سقف اصلی متصل گردیده و سپس تایلهای گچی درون این شبکه قرار می گیرند. نصب سریع و آسان، دسترسی آسان به فضای تأسیساتی پشت سقف کاذب و تعمیر و نگهداری آسان از جمله ویژگیهای این ساختار می باشد.
ساختمان های پیش ساخته به نوعی از ساختمان گفته می شود که شامل اجزا یا واحدهای مختلفی است که در کارخانه ساخته شده اند و در محل مورد نظر سرهم و نصب می شوند تا یک واحد کامل را بوجود آورند.
احتمالا
اولین خانه پیش ساخته ای که تبلیغ شده است کلبه قابل حمل منینگ بوده است.
یک نجار لندنی به نام منینگ اجزای خانه ای را می ساخته است که پس از آن توسط مهاجران بریتانیایی به محلی دیگر فرستاده و سر هم شده است.
این سازه در روزنامه تایمز و همچنین چندین استند تبلیغاتی در استرالیا تبلیغ شده است. در سال 1853 صدها خانه قابل حمل به استرالیا وارد شد. در سال 1855 در طول جنگ بعد از اینکه فلورانس نایتینگل نامه ای به روزنامه تایمز نوشت، برونل مامور طراحی یک خانه پیش ساخته شد.
او در 5 ماه یک بیمارستان 1000 تختخوابی را با فناوری سیستم تخلیه فاضلاب، تهویه هوا و توالت های سیفون دار طراحی کرد.
اولین بلوکه های آپارتمانی از پیش ساخته و طراحی شده جهان برای اولین بار در لیورپول ساخته شده است.
این ساختار توسط مهندس شهرسازی جان الکساندر برودی ساخته شده است، کسی که با نبوغ مبتکرانه اش دروازه توری فوتبال را اختراع کرد. و پس از آن در سال 1906 واگنهای برقی مخصوص حمل حیوانات در لیورپول را ساخت است که به طور گسترده ای در بریتانیا پذیرفته نشد ولی در اروپای شرقی مورد استقبال خوبی قرار گرفت.
در ایالات متحده خانه های پیش ساخته از زمان هجوم برای کشف طلا تولید شدند. زمانی که بسته های لوازم برای مکتشفان کالیفرنیایی ساخته شده بود تا آنها را قادر بسازد به سرعت محل اقامت خود را بسازند.
در زمان جنگ جهانی دوم خانه های پیش ساخته به دلیل نیاز برای اقامت دادن گروهی به
کارکنان ارتش رایج بوده است.
در انگلستان خانه های پیش ساخته ای که استفاده می شد شامل کلبه های نیسون، بالمن و هانگر بوده است. بعد از جنگ ساختمان های پیش ساخته به منظور فراهم سازی ارزان وسریع خانه هایی با کیفیت به عنوان جایگزینی برای خانه های ویران شده در جنگ شدند. تکثیر خانه های پیش ساخته در سرتاسر کشور نتیجه کمینه برت و خانه سازی ACT در سال 1944 بوده است. بزرگترین شهرک متشکل از ساختمانهای پیش ساخته بریتانیا در جنوب لیورپول بوده است که در آن بعد از جنگ جهانی دوم بیش از 1100 خانه ساخته شده است.
این خانه ها توسط دیوار پیش ساخته شکل گرفته و کامل می شوند.
شرکت ها جهت سهولت و سرعت عمل بیشتر در محصولات تولیدی، امکانات لازم در بتن ریزی و تحویل تیرچه و دستگاه خرپای تیرچه بتنی آماده را فراهم آورده است لذا تمامی استانداردها در این زمینه از جمله موارد ذیل جهت بهبود کیفیت و کارایی بهتر رعایت می شود :
۱- پیوسته بودن بخش بتنی
۲- پوک و سوخته نبودن بتن خرپا
۳- سالم و صاف بودن لبه کناری خرپا ( نشمین گاه بلوک ها
)
۴- فاصله سطح تحتانی بتن خرپا بدون قالب سفالی تا فولاد
کمتر از ۱۸ میلی متر نمی باشد .
۵- کنترل کیفیت مصالح استفاده شده در بتن
۶- استفاده از میلگردهای مرغوب و تنظیم شده با طول
اسکلت تیرچه و خرپای تیرچه با توجه به جدول استاندارد
روش استفاده از تولید تیرچه و خرپای تیرچه به روش کارگاهی که به جهت سادگی و سرمایه اولیه ناچیز در کشور مرسوم بوده است دارای معایبی می باشد که از جمله میتوان به موارد ذیل اشاره نمود :
– عدم دقت وکنترل در ساخت
– مصرف بیش از نیاز مصالح اولیه شامل میلگردهای کششی و
زیگزاگ
– بدلیل استفاده از جوشکاری با روش قوس الکتریکی علاوه بر کاهش سطح مقطع میلگرهای کششی باعث تردشدگی آن ها نیز میگردد .
( بر طبق
استاندارد ۳۱۳۲ جوشکاری میلگردهای گرم نورد شده از نوع A3
و A4 با روش قوس الکتریکی مجاز نمیباشد .)
– عدم رعایت دقیق پوشش بتنی میلگردهای کششی (میلگردهای
تحتانی ) باعث خردگی آن ها و نیز کاهش مقاومت سقف در
برابر آتش سوزی میگردد .
-تولید خرپای تیرچه به روش سنتی علاوه بر خطاهای قابل توجه در روند ساخت و تولید ، میزان ایمنی حین اجرا را نیز کاهش می دهد .
لذا تیرچه ماشینی و دستگاه تیرچه صنعتی کمک شایانی در برطرف کردن این مسائل می نماید با این حال کاهش وزن سقف بطور قابل ملاخظه ای در کاهش وزن ساختمان موثر بوده است و نهایتا” سازه را به سمت رفتار بهتر در برابر بارهای جانبی هدایت می کند .
نکته : کشورمان به لحاظ استقرار در روی کره زمین در
موقعیتی قرار گرفته است که یکی از فعالترین کمربندهای زلزله خیز جهان تحت عنوان
آلپ ایتالیا از آن میگذرد .
بطور میانگین هرسال یک زلزله بزرگ حاصل این همزیستی است .
EER: منظور از EERنسبت بازده انرژی می باشد که از تقسیم نمودن ظرفیت سرمایشی واقعی دستگاه برمقدار توان مصرف واقعی ورودی بدست می آید.
که دستیابی به راندمان واقعی دستگاه کولرگازی نیز منوط به انجام آزمایش دستگاه در آزمایشگاههای موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران می باشد.
که پس از انجام آزمایش از حاصل تقسیم ظرفیت بر حسب وات به وات مصرفی دستگاه مقدارEER ,واقعی دستگاه حاصل خواهد شد در کولرهای اسپلیت چنانچه این عدد بزرگتر از 3.2 باشد رتبه انرژی دستگاه در رده A قرار خواهد گرفت و چنانچه بیشتر از 3 تا مساوی 3.2 باشد رده انرژی دستگاه B خواهد بود.
مثال:اگر ظرفیت سرمایشی یک دستگاه کولر مدل 18000 پس از انجام آزمون در آزمایشگاه استاندارد 17400 بی تی یو یا 5041 وات تعیین شود و مقدار برق مصرفی دستگاه نیز1600 وات باشد در نتیجه EER=5041/1600 =3.15 خواهد شد که برچسب انرژی این دستگاه B تعیین میگردد.
برای مطالعه بیشتر در مورد تعیین رده انرژی انواع کولر گازی اسپلیت به استاندارد 10638 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مراجعه فرمایید.
فیلتر(drier): درایر ها در کولرهای گازی برای گرفتن رطوبت و رسوبات احتمالی داخل لوله ها که همراه گاز می باشند، مورد استفاده قرار می گیرند.
در صورت استفاده از درایر ،محل قرارگیری آن معمولا بعد از خروجی کندانسور و قبل از لوله مویی میباشد.
کویل: منظور از کویل در کولرهای گازی همان لوله های مسی مارپیچی شده در اواپراتور و کندانسور می باشد.
فین: فین ها صفحات آلومینیومی مشبک می باشند که لوله های مسی اواپراتور و کندانسور از بین تعداد زیادی از این صفحات که در کنار هم و با فواصل جزئی قرار گرفته اند، عبور می نمایند . وظیفه فین ها تسریع عملیات تبادل حرارتی و برودتی در کولرگازی می باشد.
مشخصات کولر گازی همیشه بر روی آن درج می گردد وبرای اطلاعات بیشتر شما مواردی را در زیر لبان نموده و به شرح هریک می پردازیم.
پنجره ای: منظور از کولرهای پنجره ای همان کولرهای یک تکه می باشد که کمپرسور و سایر قطعات دستگاه در یک مجموعه واحد قرار داده شده اند.
این نوع کولر ها بدلیل اینکه بیشتر در محل پنجره ساختمان نصب می گردیدند به عنوان کولرهای پنجره ای شناخته می شوند.
پرتابل: منظور از کولرهای پرتابل همان کولرهای گاز ی قابل حمل می باشد که معمولاً در ظرفیتهای گرمایشی و سرمایشی پایین تولید می گردند.
T1: منظور از عبارت T1در مشخصات کولرهای گازی آن است که کولر فوق قابلیت کار در شرایط معتدل آب و هوایی را داشته و خریداران محترم بایستی مد نظر داشته باشند که کولرهای T1برای مناطقی که دمای هوا حداکثر تا 43 درجه سانتی گراد باشد مناسب هستند.
T3: منظور از عبارت T3در مشخصات کولرهای گازی بدین معنی است که کولرهای فوق قابلیت کار در شرایط گرمسیری( حاره ای) را نیز داشته و خریداران محترم بایستی مد نظر داشته باشند که کولرهای T3برای مناطق بیش از 43 درجه سانتی گراد نیز قابل استفاده خواهند بود.
ظرفیت (capacity): که معمولاً با واحد BTUکه یک واحد حرارتی بریتانیایی است، نمایش داده می شود که مقدار انرژی حرارتی لازم برای بالابردن دمای یک پوند آب به مقدار یک درجه فارنهایت می باشد.
ولیکن در اصطلاح عامیانه ظرفیت سرمایشی دستگاه بر حسب BTUبه عنوان مدل دستگاه شناخته می شود(مثلاً کولر 9000 یا 12000 و …..)که البته در هنگام خرید و فروش کولر گازی نباید شماره درج شده در مدل دستگاه را به عنوان توان ظرفیت سرمایشی دستگاه ملاک عمل قرار داد بلکه ظرفیت دستگاه را از روی مشخصه فنی درج شده بر روی لیبل یا کاتالوگ دستگاه استخراج نموده و مبنای محاسبات قرار گیرد که متاسفانه در این مقوله نیز بسیار دیده شده که مشخصات اعلام شده یا درج شده بر روی دستگاه نیز با ظرفیت واقعی دستگاه اختلاف بیش از حد داشته فلذا ممکن است که پاسخگوی ظرفیت مورد انتظار شما در حین استفاده و مخصوصا در روزهای گرم سال نباشد .
لذا پیشنهاد می گردد که در خرید های کلان مبنای تایید کالا را اخذ نتیجه تایید از آزمایشگاههای مرجع استانداردمنظور فرمایید.